Blog

a

Azt szokták mondani, hogy a nap talán egyik legfontosabb étkezése a reggeli.

Mi is így gondoljuk.
Azért, hogy a "talánt" kivehessük ebből a megállapításból, a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk.

Nyáron a teraszon, a szőlőlugas alatt tudunk teríteni.

Ez még csak egy lehetőség arra, hogy a vendégeinknek jól induljon a napja, egy finom reggelivel. Ahhoz, hogy ez a reggeli ne "csak" finom, hanem emlékezetes is legyen, adva van egy másik lehetőség, amit nagy pocsékolás lenne nem kihasználni, nevezetesen a környékünkön fellelhető kistermelők, őstermelők, apró gazdaságok termékei.

A Káli reggelikA Káli reggelikA Káli reggelik

Ha megtehetjük, hogy a környékről szerezzünk be sajtokat, tejtermékeket, húsokat, kolbászokat, sonkákat, akkor meg is tesszük, azért, hogy az a reggeli ne "csak" emlékezetes, hanem egyedi legyen, ahol az ízek mesélnek a környékről, és a reggeli végeztével a vendégünk, keresztmetszetet kap a környék gasztronómiájából.

Akik ismerik a Káli medencét most azt gondolják, hogy egyszerűen kimennek a Káptalantóti-i piacra, és megveszik az alapanyagokat, termékeket.
Ez valóban megoldás lenne, de mi az egyedit tűztük ki célunknak, és ahhoz az kell, hogy azok az ételek, melyek nálunk az asztalra kerülnek, ne legyenek mindenki számára beszerezhetőek, elérhetőek.
Ez nem irigység. Mi az "egyedit" tűztük ki célul. Ahhoz viszont, fel kellett kutatni azokat a termelőket, aki hajlandóak nekünk olyan sajtot, kolbászt, sonkát készíteni, amilyet mi képzeltünk el. Ha mi keményebb sajtot kérünk, akkor azt csak a mi vendégeinknek elkészítik, ha más fűszerrel kérjük a kolbász, vagy tovább kérjük füstölni, akkor azt úgy készítik el. Szerencsére megtaláltuk azokat a gazdaságokat, akik partnerek az ilyen közös munkában, és bejutottunk azokba a konyhákban, ahol még hagyományosan főzik a lekvárokat a környéken szedhető vadon termő növényekből.
Évente több száz üveg lekvárt teszünk el magunk is, ezeket kellemes klímájú pincénkben tároljuk.

Velük folyamatos a kapcsolatunk, személyesen látogatjuk meg őket hétről-hétre és formáljuk, alakítjuk közösen a végterméket.

Miért is írok most erről?
Sokan kérdezik, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat, és hol készül egyik-másik eledel, lekvár vagy sajt.

A Káli reggelikA Káli reggelikA Káli reggelik

Meg is szoktuk mondani az érdeklődőknek, de nem garantálhatjuk, hogy ugyanazokat az ízeket fogják visszakapni, hiszen a kert virágainak illata, az árnyas vadszőlőlugas, a kerti madarak hangjai, adják azt, amitől a reggelink reményeink szerint nem csak finom, hanem egyedi, és emlékezetes.

 

A Káli reggelik

a