Blog

a

Paradicsom a "paradicsomból"

Az a csodálatos paradicsom...

A „Káli Art reggelije” minden évszakban a lehetőségek maximumával kényezteti vendégeit, de a nyár második felében még egy kis extra kerül az asztalokra. Július második felében kezd beérni a fűszerkertben a paradicsom, ami a reggeli szedés után azonnal az asztalokra kerül. Amellett, hogy azok a termékek, gyümölcsök, amelyek a saját kertünkből kerülnek az asztalra frissek, vegyszermentesek is. Az idei év annyiban különbözik az előzőektől, hogy szeptember eleje van, és még mindig bőségesen terem a paradicsom. Pedig az év folyamán többször gondoltam azt, hogy ez lesz az az év, amikor nem tudunk saját, vegyszermentes paradicsomot felszolgálni a reggelinél.

 

 

Tavasszal későn tudtuk elkezdeni az előkészületeket, és amikor mi még csak a magokat ültettük egyesével a „palántázóban”, a piacon már 20-30 cm paradicsompalántákat árultak.

Május közepén, amikor a fiatal növényeket megtámadták a tetvek, azt hittem, hogy mindegyiket ki kell dobni, hiszen vegyszert nem használhattunk.

Azonban a tetvek mellett ott voltak a katicabogarak és poloskák, amik 1-2 hét alatt eltüntették a kártevőket.

A mai környezetben csodaként élem meg, hogy nem avatkozunk be vegyszerrel, mégis jön a megoldás, és egészséges növények fejlődnek továbbra is. És nem csak fejlődtek, hanem teremtek is, a kert méretéhez képest fantasztikus mennyiségben. És ami a legszebb, hogy a szedésen kívül 2 hónapja semmilyen munka nincsen velük.

Miért is írok most erről?
Sokan kérdezik, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat, és hol készül egyik-másik eledel, lekvár vagy sajt.

Hát a paradicsom pl, innen a kiskertből...

 

Döbröntei Csaba a palántákkalKáli Art Inn paradicsom termés

 

Minden alkalommal, amikor a kiskertben járok, és szedem a termést, elképedek azon, hogy egy 1 mm magból kifejlődött növényről kilószámra lehet szedni a termést úgy, hogy a vízen kívül az elmúlt 5 hónapban semmit nem raktunk hozzá.

A paradicsom, csak terem és terem és most úgy látszik, hogy még a nyárutóra érkező vendégeink is megízlelhetik.

 

 

Itt szeretném megköszönni nagyon kedves törzsvendégeinknek, a Kesjár Flóra tulajdonosainak, a vetőmagokat, amelyekkel minden évben megajándékoznak minket.

 

vetőmag Kesjár farmtól

a